{{ activeLang }}
  • {{ lang }}

Zien en gezien worden, het belang van beelden bij scouting

Posted on:
02-06-2022
Reading time:
3

Ieder seizoen heeft een gelijke dynamiek. In augustus wordt gestart met de voorbereiding op het nieuwe seizoen en in de maanden februari /maart/april worden de nieuwe selecties samengesteld. Voor veel spelers en trainers een spannende periode. 

Door het jaar heen worden er de laatste jaren steeds meer opnames gemaakt van wedstrijden en trainingen. Dit heeft een enorm potentieel voor de club, voor de scouts, maar ook voor de spelers zelf. Immers, beelden objectiveren. Toch worden de beelden tot op heden zelden gebruikt voor selectieprocedures. Dat heeft een paar oorzaken. Ten eerste is de beschikbaarheid van de beelden van belang. Niet altijd zijn deze overzichtelijk gedocumenteerd. Het selecteren van de beelden is daarin belangrijk. Ten tweede is het tijdsintensief en ingewikkeld om spelers met elkaar te vergelijken. Immers ieder niveau is verschillend en iedere situatie is afwijkend. En de laatste reden is, niet onbelangrijk, de software die vaak gebruikt wordt, is ingewikkeld.

Wat verder een enorm potentieel geeft, is het opbouwen van een portfolio van je eigen beelden als speler en als coach. Door gedurende het seizoen momenten van ontwikkeling te verzamelen en ontwikkeling te laten zien, krijgen de scouts van andere clubs een uitstekend beeld van de kwaliteiten van een speler. Zeker daar waar samengewerkt wordt met partnerclubs zullen spelerportfolios steeds belangrijker worden. Bij goed georganiseerde clubs zijn nu al portfolio’s beschikbaar voor vertrekkende spelers en kan door een paar drukken op de knop een seizoen zichtbaar gemaakt worden.

In de Verenigde Staten is het heel gewoon dat men stagespelers en zelfs selectiespelers selecteert op basis van een portfolio. De speler (of zijn agent) stelt deze samen en deelt deze dan met de club of instelling waarvoor hij/zij wil spelen. Dit geldt niet alleen bij voetbal, maar ook bij basketbal, hockey en uiteraard American Football. 

Zo zal de eerste vraag zijn als je je als speler of coach wilt aanmelden bij een Amerikaanse college of je je portfolio wil opsturen. En, zoals zo vaak met de Verenigde Staten, worden veel gebruiken, goed en slecht, uiteindelijk gemeengoed in Europa!

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Wil je op de hoogte blijven van de laatste ontwikkelingen omtrent videoanalyse en SPORTSVIEW? Schrijf je dan nu in en ontvang maandelijks een SPORTSVIEW-update!